niedziela, 15 maja 2016
sobota, 14 maja 2016
czwartek, 12 maja 2016
Placuszki ryżowe
Szukałam szybkiego i łatwego sposobu na wykonanie placków. Chciałam, aby były delikatne i puszyste. Idealnie do wykonania placuszków nadaje się mąka ryżowa. Spełniła wszystkie moje wymogi. :)
Składniki:
Składniki:
- 4 łyżki mąki ryżowej
- 1 jajko
- szczypta proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka lub wody
- 10 tabletek słodziku (polecam z Rossmann'a)
- aromat cytrynowy
- olej kokosowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Jajko ucieramy na puszystą pianę z tabletkami słodziku. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko lub wodę i aromat cytrynowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy, aż z jednej strony pojawią się pęcherzyki i przewracamy na drugą stronę. Podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
wtorek, 10 maja 2016
Gofry orkiszowe z liofilizowanymi owocami
W końcu skusiłam się wykonać gofry z mąki orkiszowej! Bardzo rzadko je robię, ale zawsze mi wychodzą, czyja by była to zasługa? Gofrownicę mam średniej jakości, ale nigdy jeszcze mnie nie zawiodła. Danie postanowiłam wykonać z dodatkiem liofilizowanych owoców, dzięki nim gofry nabrały smaku i koloru.
Składniki:
2 gofry
Składniki:
2 gofry
- 5 łyżek mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- aromat cytrynowy
- 1 baton liofilizowany + 1/4 szklanki gazowanej wody
- olej do nasmarowana gofrownicy
Sposób przygotowania:
Na początku należy włączyć gofrownicę, aby się dobrze nagrzała. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier trzcinowy i aromat cytrynowy. Ubijamy na puszystą masę. Kolejno dodajemy mąkę, proszę do pieczenia i rozpuszczony w gazowanej wodzie baton. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy na dobrze nagrzaną i natłuszczoną gofrownicę. Pieczemy przez ok. 10 minut w zależności od mocy gofrownicy.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)