niedziela, 16 sierpnia 2015
sobota, 15 sierpnia 2015
Jogurtowe ciasto z śliwkami
Sezon na śliwki dopiero się rozpoczyna, a ja postanowiłam upiec szybkie i smaczne ciasto z śliwkami. Jest bardzo wilgotne i dość ciężkie, dzięki soczystemu sokowi z owoców. :)
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka przesianej mąki pszennej graham T1850
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 200g jogurtu naturalnego
- aromat waniliowy
- 6 śliwek
Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat waniliowy i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie miksujemy - tylko do połączenia składników. Masę przelewamy do natłuszczonego naczynia. Na wierzch układamy umyty, osuszone i pokrojone na połówki śliwki do góry wierzchem. Ciasto pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Skorzystałeś(aś) z mojego przepisu? Jeśli TAK, prześlij mi zdjęcie na adres e-mail (aagnikowaa@gmail.com) lub w prywatnej wiadomości na facebooku.
Od taguj na Instagramie #truskawkowafiestaprzepisy.
czwartek, 13 sierpnia 2015
Placuszki z cukinii i marchewki
Jest już kilka przepisów na blogu z placuszkami z cukinii, ale te są w nieco innej wersji. Mianowicie z dodatkiem startej marchewki. Bardzo delikatne i idealne w smaku!
Składniki:
- 250g cukinii (po obraniu)
- 1 marchewka
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej graham T1850
- przyprawy: jarzynka, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
Cukinię obieramy i oczyszczamy z ziaren. Marchew również obieramy i myjemy. Warzywa ścieramy na tartce o grubych oczkach. Cukinię solimy i odstawiamy na kilka minut, następnie odsączamy z nadmiaru soku. Dodajemy jajko, przyprawy i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Po usmażeniu placuszki nakładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z łuszczu.
Smacznego!
wtorek, 11 sierpnia 2015
Kotleciki z kalafiora
Niedawno kupiłam kalafior, którego nie jadłam od bardzo dawna. Pół porcji wykorzystała moja mama, a drugą postanowiłam wykorzystać na kotleciki. :)
Składniki:
Smacznego!
Składniki:
- 500g kalafiora
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej graham T1850
- 3 łyżki bułki tartej
- pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, kurkuma, świeża natka pietruszki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy i wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę. Gotujemy ok. 10 minut. Następnie odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju 2-3 minuty z każdej strony, aż na złocisty kolor. Kotleciki możemy podać z swoimi ulubionymi dodatkami..
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)