niedziela, 16 sierpnia 2015

sobota, 15 sierpnia 2015

Jogurtowe ciasto z śliwkami

Sezon na śliwki dopiero się rozpoczyna, a ja postanowiłam upiec szybkie i smaczne ciasto z śliwkami. Jest bardzo wilgotne i dość ciężkie, dzięki soczystemu sokowi z owoców. :)



Składniki:

  • 1 szklanka przesianej mąki pszennej graham T1850
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 200g jogurtu naturalnego
  • aromat waniliowy
  • 6 śliwek 

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat waniliowy i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie miksujemy - tylko do połączenia składników. Masę przelewamy do natłuszczonego naczynia. Na wierzch układamy umyty, osuszone i pokrojone na połówki śliwki do góry wierzchem. Ciasto pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 


Skorzystałeś(aś) z mojego przepisu? Jeśli TAK, prześlij mi zdjęcie na adres e-mail (aagnikowaa@gmail.com) lub w prywatnej wiadomości na facebooku
Od taguj na Instagramie #truskawkowafiestaprzepisy.

czwartek, 13 sierpnia 2015

Placuszki z cukinii i marchewki

Jest już kilka przepisów na blogu z placuszkami z cukinii, ale te są w nieco innej wersji. Mianowicie z dodatkiem startej marchewki. Bardzo delikatne i idealne w smaku!



Składniki:
  • 250g cukinii (po obraniu)
  • 1 marchewka 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej graham T1850
  • przyprawy: jarzynka, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, czosnek granulowany 

Sposób przygotowania:
Cukinię obieramy i oczyszczamy z ziaren. Marchew również obieramy i myjemy. Warzywa ścieramy na tartce o grubych oczkach. Cukinię solimy i odstawiamy na kilka minut, następnie odsączamy z nadmiaru soku. Dodajemy jajko, przyprawy i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Po usmażeniu placuszki nakładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z łuszczu.

Smacznego!

wtorek, 11 sierpnia 2015

Kotleciki z kalafiora

Niedawno kupiłam kalafior, którego nie jadłam od bardzo dawna. Pół porcji wykorzystała moja mama, a drugą postanowiłam wykorzystać na kotleciki. :)



Składniki:

  • 500g kalafiora
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej graham T1850
  • 3 łyżki bułki tartej
  • pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, kurkuma, świeża natka pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy i wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę. Gotujemy ok. 10 minut. Następnie odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju 2-3 minuty z każdej strony, aż na złocisty kolor. Kotleciki możemy podać z swoimi ulubionymi dodatkami..

Smacznego!