wtorek, 21 lipca 2015

Szpinak z serem feta na pulchnym cieście

Miało to być w ogóle co innego, ale wyszło jak wyszło... Bardzo smaczne ciasto na wytrawnie z szpinakiem i serem feta. Moja propozycja to wykwintny obiad, który jest inny od wszystkich. :)



Składniki:
Ciasto:

  • 4 łyżki mąki pszennej graham T1850
  • 1/2 łyżeczki proszku to pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • zioła prowansalskie
Farsz:
  • 6 brykietów rozmrożonego szpinaku 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • czosnek granulowany
  • bazylia
  • 1/4 kostki sera feta półtłustego
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, zioła prowansalskie i wbijamy jajko. Całość mieszamy i dodajemy jogurt naturalny. Ciasto ponownie mieszamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. 
Między czasie na rozgrzaną patelnię z oliwek dodajemy rozmrożony szpinak, czosnek granulowany i bazylię. Smażymy, aż szpinak całkowicie się rozdzieli. Wyłączamy gaz i dodajemy jogurt naturalny. 
Po upływie 30 minut ciasto przekładamy do natłuszczanego naczynka lub blaszki. Spód nakuwamy widelcem. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu na ciasto przekładamy szpinak i pokruszony ser feta. Ponownie pieczemy przez 14-15 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

niedziela, 19 lipca 2015

sobota, 18 lipca 2015

Klasyczny omlet na wytrawnie

Kolejne dzieło klasyki, kiedy ma się pod dostatkiem jaj i nie wiadomo co można z nich zrobić. Idealny omlet na wakacyjne śniadanie.



Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 plastry pomidora
  • 2 czarne lub zielone oliwki 
  • szczypta proszku do pieczenia
  • świeży koperek
  • świeża natka pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • oliwa z oliwek 

Sposób przygotowania:
Jajka wpijamy do miski i roztrzepujemy. Dodajemy pozostałe składniki. Na rozgrzaną patelnię z oliwą przelewamy masę jajeczną. Jak tylko omlet się zetnie przykrywamy przykrywamy i zmniejszamy ogień. Po przygotowaniu podajemy ze swoimi ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!

środa, 15 lipca 2015

Pełnoziarniste pierogi z jagodami i twarogiem

Sezon na jagody w końcu się rozpoczął, więc można przygotować wiele pożywnych dań. Prezentuję pełnoziarniste pierogi z jagodami i twarogiem. :)



Składniki:
6-7 pierożków
Ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850
  • woda
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól
Farsz:

  • 2-3 łyżki jagód
  • 2 łyżki twarogu pełnotłustego 
  • cukier trzcinowy

Sposób przygotowania:
 Dokładnie oczyszczone i umyte jagody posypujemy cukrem i odstawiamy, aby puściły soki. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, olej, sól i wodę. Mieszamy i formujemy dotąd, aż powstanie normalne ciasto na pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowujemy podsypując mąkę, aby ciasto nie kleiło się do wałka. Za pomocą szklanki o ostrych krawędziach formujemy ciasto na pierożki.

Do jagód dodajemy twaróg, dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy na ciasto i dokładnie zlepiamy, aby podczas gotowania się nie rozwaliły.

Do gotującej  i osolonej wody wrzucamy pierogi. Pierogi powinny się gotować jeszcze ok 2-3 od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierożki podajmy z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!