Miało to być w ogóle co innego, ale wyszło jak wyszło... Bardzo smaczne ciasto na wytrawnie z szpinakiem i serem feta. Moja propozycja to wykwintny obiad, który jest inny od wszystkich. :)
Składniki:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 4 łyżki mąki pszennej graham T1850
- 1/2 łyżeczki proszku to pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- zioła prowansalskie
Farsz:
- 6 brykietów rozmrożonego szpinaku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- czosnek granulowany
- bazylia
- 1/4 kostki sera feta półtłustego
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, zioła prowansalskie i wbijamy jajko. Całość mieszamy i dodajemy jogurt naturalny. Ciasto ponownie mieszamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Między czasie na rozgrzaną patelnię z oliwek dodajemy rozmrożony szpinak, czosnek granulowany i bazylię. Smażymy, aż szpinak całkowicie się rozdzieli. Wyłączamy gaz i dodajemy jogurt naturalny.
Po upływie 30 minut ciasto przekładamy do natłuszczanego naczynka lub blaszki. Spód nakuwamy widelcem. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu na ciasto przekładamy szpinak i pokruszony ser feta. Ponownie pieczemy przez 14-15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!