Sezon na jagody w końcu się rozpoczął, więc można przygotować wiele pożywnych dań. Prezentuję pełnoziarniste pierogi z jagodami i twarogiem. :)
Składniki:
6-7 pierożków
Ciasto:
Sposób przygotowania:
Dokładnie oczyszczone i umyte jagody posypujemy cukrem i odstawiamy, aby puściły soki. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, olej, sól i wodę. Mieszamy i formujemy dotąd, aż powstanie normalne ciasto na pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowujemy podsypując mąkę, aby ciasto nie kleiło się do wałka. Za pomocą szklanki o ostrych krawędziach formujemy ciasto na pierożki.
Do jagód dodajemy twaróg, dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy na ciasto i dokładnie zlepiamy, aby podczas gotowania się nie rozwaliły.
Do gotującej i osolonej wody wrzucamy pierogi. Pierogi powinny się gotować jeszcze ok 2-3 od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierożki podajmy z swoimi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Składniki:
6-7 pierożków
Ciasto:
- 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850
- woda
- 1 łyżeczka oleju
- sól
- 2-3 łyżki jagód
- 2 łyżki twarogu pełnotłustego
- cukier trzcinowy
Sposób przygotowania:
Dokładnie oczyszczone i umyte jagody posypujemy cukrem i odstawiamy, aby puściły soki. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, olej, sól i wodę. Mieszamy i formujemy dotąd, aż powstanie normalne ciasto na pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowujemy podsypując mąkę, aby ciasto nie kleiło się do wałka. Za pomocą szklanki o ostrych krawędziach formujemy ciasto na pierożki.
Do jagód dodajemy twaróg, dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy na ciasto i dokładnie zlepiamy, aby podczas gotowania się nie rozwaliły.
Do gotującej i osolonej wody wrzucamy pierogi. Pierogi powinny się gotować jeszcze ok 2-3 od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierożki podajmy z swoimi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!