Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 2 białka (opcjonalnie)
- 200g jogurtu naturalnego
- aromat śmietankowy
- 1/2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek
Sposób przygotowania:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodajemy mąki pszenną, gryczaną i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy. Dodajemy jogurt naturalny i aromat śmietankowy - krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Jeśli mamy nie wykorzystane białka to ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masę białkową dodajemy do masy ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę przekładamy na natłuszczonej blaszki lub naczynka ceramicznego. Na wierzch w rządku układamy rozmrożone lub oczyszczone ze szpatułek i dokładnie umyte świeże truskawki. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!