wtorek, 26 maja 2015

Jogurtowe pszenno-gryczane ciasto z truskawkami

Sezon truskawkowy niemal się rozpoczął, a ja wykorzystuje ostatnie sztuki mrożonych. Szybko chciałam je wykorzystać, więc 'upichciłam' jogurtowe ciasto z mieszanką dwóch mąk: pszennej graham i gryczanej. Świetnie się komponują, więc zachęcam do wypróbowania. :)



Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 2 białka (opcjonalnie)
  • 200g jogurtu naturalnego
  • aromat śmietankowy
  • 1/2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek 

Sposób przygotowania:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodajemy mąki pszenną, gryczaną i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy. Dodajemy jogurt naturalny i aromat śmietankowy - krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Jeśli mamy nie wykorzystane białka to ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masę białkową dodajemy do masy ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę przekładamy na natłuszczonej blaszki lub naczynka ceramicznego. Na wierzch w rządku układamy rozmrożone lub oczyszczone ze szpatułek i dokładnie umyte świeże truskawki. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!




Milion Smaków Truskawek - druga edycja

niedziela, 24 maja 2015

sobota, 23 maja 2015

Pszenno-gryczane gofry

Ostatni raz jadłam gofry w wakacje. Wtedy robiłam je po raz pierwszy w życiu i mi wyszły! Byłam zdumiona. Ostatnio spróbowałam wykonać je po raz kolejny i to był strzał w dziesiątkę. :)



Składniki:

  • 3 łyżki mąki pszennej graham T1850
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, mąki i wodę gazowaną. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę nalewamy na bardzo dobrze rozgrzaną i natłuszczoną gofrownicę. Pieczemy przez ok. 10 minut w zależności od mocy gofrownicy.

Smacznego!

czwartek, 21 maja 2015

Zupa krem z białych szparagów

Sezon na szparagi w pełni, więc pora skorzystać z tych sezonowych warzyw. Białe szparagi jadłam po raz pierwszy. Smak ciężko określić, najlepiej przekonać się samemu. W tym wydaniu szybka i prosta zupa krem z dodatkiem włoszczyzny. :)




Składniki:

  • pęczek białych szparagów
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie łodygi selera naciowego
  • kawałek selera 
  • 1/4 pietruszki
  • 1 średni ziemniak
  • 2 skrzydełka
  • warzywko bez glutaminianu sodu 
  • pieprz
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • woda

Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie myjemy. Włoszczyznę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Białe szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końce, ewentualnie obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Na gotującą się wodę wrzucamy skrzydełka i warzywa. Gotujemy ok. 15 minut na średnim ogniu. Dodajemy przyprawy i jeszcze gotujemy ok. 5 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy ziele angielskie, liść laurowy i skrzydełka. Następnie blendujemy na gęsty krem.

Smacznego!



Szparagowe<3Love