photo © WeHeartIt
niedziela, 26 kwietnia 2015
sobota, 25 kwietnia 2015
Pierś z kurczaka z warzywami po włosku
Pomysł i danie wprost banalne! Chyba najprostsza rzecz jaką można zrobić na szybkie drugie śniadanie czy obiad. W końcu wiosna więc na talerzach robi się kolorowo! :)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
- 150g filetu z piersi kurczaka
- 200g mrożonej mieszanki warzyw po włosku
- przyprawa "warzywko"
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Filet z piersi kurczaka: myjemy, osuszamy, czyścimy z błonek i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucamy mrożone warzywa i dusimy pod przykryciem, aż będą al dente. Następnie dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka i smażymy, pod koniec dodajemy przyprawę "warzywko".
Smacznego!
czwartek, 23 kwietnia 2015
Dlaczego warto pić mleko?
Służy nam niemal od niemowlaka, który dawał nam pierwszy pokarm. Najpopularniejsze jest te - krowie, które jest najłatwiej nam dostępne. Jest wiele sprzeczań dotyczących jego picia, ale zawsze ma swoje dobre zalety.
Dlaczego mleko jest dla nas ważne?
Dlaczego mleko jest dla nas ważne?
- źródło białka
- wapń - buduje kości i zęby
- tłuszcze - nawilża skórę, zapobiegają parowaniem wody z organizmu
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) - działają przeciwzapalnie, regulują cholesterol
- kwas mlekowy - poprawia stan skóry, wzmacnia odporność, reguluję przemianę materii
- witamina A - odżywia i chroni skórę
- witamina B12 - niezbędna do produkcji czerwonych krwinek
Najważniejsze właściwości mleka:
- zapobiega powstawaniu osteoporozy
- chroni przed nowotworami
- pomaga w przemianę materii (białko szybciej się trawi)
Co robić, jeśli jest się uczulonym na laktozę?
Zastąpić krowie mleko roślinnym np. sojowym, ryżowym, migdałowych czy kokosowym. Najprostszym sposobem jest namoczenie ziaren w wodzie przez kilka godzin. Następnie zblędowanie ich i przecedzenie przez gazę.
Jakie są rodzaje mleka?
Mleko pasteryzowane - podgrzewane do 90 stopni w celu usunięcia chorobotwórczych bakterii znajdujących się mleku.
Mleko UHT - mleko pasteryzowane przez wysoką temperaturę. Ogrzewa się je do 135-150 stopni przez natychmiastowe schłodzenie. Takie mleko jest zdolne do długotrwałego spożycia (jeśli jest zamknięte).
Mleko w proszku - powstaje przez odparowanie surowego w mleka w wyparkach, a następnie osuszeniu,
Mleko smakowe - mleko pasteryzowane z dodatkami smakowymi np. truskawkowe, waniliowe lub czekoladowe.
wtorek, 21 kwietnia 2015
Ciasto z ciecierzycy
Kontakt z tą rośliną miałam właśnie pierwszy raz jak zrobiłam to ciasto. Moi domownicy w ogóle nie pomyśleli, że z tego można cokolwiek zrobić, a tu ba! Jednak można! Zachęcam to upieczenia takiej smacznej i prostej przekąski. ;)
Składniki:
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 1 łyżka mleka w proszku
- aromat waniliowy
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę płuczemy na sitku pod zimną wodą. Następnie blendujemy w malakserze. Kolejno dodajemy pozostałe składniki i ponownie blendujemy. Przekładamy do natłuszczonej blaszki lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)