wtorek, 14 kwietnia 2015

Dlaczego warto jeść jajka? cz.1

Informacje dotyczące spożywania jajek, są rożne. Jedni mówią, że mają dużo cholesterolu, natomiast drudzy, wręcz przeciwnie! Zawsze jest jakieś ziarenko prawdy..., ale wszystko jest z umiarem. :)



Najważniejsze wartości jajek:

  • źródło witamin: A, D, E, K oraz B2, B9, B12 z wyjątkiem witaminy C
  • dostarcza: wapnia, potasu, fosforu, cynku, magnezu
  • największe źródło przyswajalnego białka  
  • zawiera luteinę (poprawia wzrok oraz ochrania gałkę oczną przed promieniowaniem UV)
  • zapewnia dostęp do aminokwasów egzogennych (organizm sam ich nie wytwarza)
Zawartość podstawowych składników odżywczych w całym jaju kurzym jest następująca: 12,8% białka, 11,8% tłuszczu, ok. 1,0% węglowodanów, 0,8% substancji nieorganicznych .

Ile jest cholesterolu w żółtko?
Osoby cierpiące na miażdżycę czy problemy z wysokim cholesterolem powinni ograniczyć spożywanie jaj do 1-2 tygodniowo.

Tłuszcze i cholesterol występujący głownie w żółtku. Skład kwasów tłuszczowych (ok. 2,1g w jednym jaju kurzym) oraz 1,2g kwasu linowego, cholesterolu jest ok. 210 mg w jednym przeciętnej wielkości żółtku.

Żółtko zawiera 16,6% białka, 32,6% tłuszczu, 1,0% węglowodanów i 1,1% substancji nieorganicznych.

Jak sprawdzić czy jajo jest świeże?
Najprostszym sposobem na sprawdzenie świeżości jaj jest zanurzenie jego w szklance wody. Jeśli opadnie na dno to znaczy, że jest świeże, a jeśli wypłynie na powierzchnie to nie świeże.

niedziela, 12 kwietnia 2015

sobota, 11 kwietnia 2015

Sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem

Wiosna zawitała na dobre. W końcu ponad 15 stopni na plusie, więc z miłą chęcią każdy ma ochotę, aby zjeść coś lekkiego i zdrowego. U mnie króluje prosta i smaczna sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem. W sam raz na lekkie wiosenne dni. :)

PS: Dziękuje za miłe słowa pod ostatnim wpisem dotyczącym pierwszych urodzin bloga! :)



Składniki:
Sałatka

  • 1 średni brokuł
  • 1 średni pomidor
  • 2 jajka na twardo
Sos
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku 

Sposób przygotowania:
Brokuł wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy ok. 4-6 minut, następnie przerzucamy go do durszlaku i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy do wystudzenia. Pomidora myjemy i kroimy w ósemki, tak samo postępujemy z jajkami. 

W miseczce mieszamy jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na 15 minut. 

Brokuł, pomidora i jajka układamy stopniowo polewając sosem. Odstawiamy do lodówki, aby "się przegryzła".

Smacznego!

czwartek, 9 kwietnia 2015

Sernik z żurawiną na 1 urodziny bloga

Nie mogę uwierzyć, że miną rok od pojawienia się pierwszego wpisu na tym blogu. Dziękuje za ponad 2500 tysiąca komentarzy i 80 000 tysięcy odwiedzin. Klasycznie prezentują prosty i smaczny sernik z suszoną żurawiną. Idealny na niedzielne popołudnie z rodziną. :)



Składniki:

  • 500g twarogu chudego zmielonego 2 razy
  • 2 jajka
  • 1/2 opakowania budyniu śmietanowego 
  • 4 łyżki cukru trzcinowego 
  • garść suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:
Twaróg mielimy 2 razy w maszynce o gęstych oczkach. Białko oddzielamy od żółtka. Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy budyń i ponownie miksujemy. Białka dodajemy do masy i dokładnie, ale szybko mieszamy łyżką lub silikonową szpatułką. Przekładamy do natłuszczonego naczynia lub blaszki. Na wierzch wtykamy suszoną żurawinę. Sernik pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu sernik powinien być jeszcze w piekarniku przez ok. 10-15 minut.

Smacznego!