photo © WeHeartIt
niedziela, 1 lutego 2015
sobota, 31 stycznia 2015
Gotowany filet z piersi kurczaka w ziołach z warzywami
Pełnowartościowy posiłek to podstawa każdego zdrowego człowieka. Każdego dnia kombinuję z różnorodnym jedzeniem, które zaspokoi mój głód na długo. W tym wydaniu gotowany filet z piersi kurczaka z mnóstwem warzyw.
Składniki:
Składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka
- zioła prowansalskie
- pieprz
- 100g mrożonego trio warzywne
- 50g mrożonej fasolki szparagowej
- 3 plasterki dojrzałego awokado
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy, osuszamy i posypujemy ziołami prowansalskimi i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Do gotującej się wody wrzucamy filet i gotujemy ok. 8-10 minut (zależy od wielkości mięsa). W oddzielnym garnku na rozetce specjalnej do gotowania na parze wrzucamy warzywa i gotujemy na al dente (ok.5 minut). Awokado kroimy na plasterki. Ugotowany filet z kurczaka i warzywa przekładamy na talerz. Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek.
Smacznego!
czwartek, 29 stycznia 2015
Zupa krem pomidorowo-dyniowa
Zimą najlepsze jak dla mnie, są zupy, które w swoim składzie mają bardzo dużo warzyw, a na dodatek wszystko jest zmiksowane. Od kilku tygodniu zalegała dynia, więc tylko musiałam dokupić pomidory i pozostałe warzywa. ;)
Składniki:
Składniki:
- 1 dynia Hokkaido
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1/2 pietruszki
- kawałek selera
- 2 cebule
- 2 skrzydełka z kurczaka
- pieprz, sól, jarzynka, papryka ostra,
- 3-4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- woda
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Skrzydełka myjemy i dodajemy do garnka z warzywami. Całość zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości warzyw. Kilka minut przed ugotowaniem zupy dodajemy koncentrat, pomidory z puszki i przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Następnie wszystko miksujemy na gęsty krem.
Smacznego!
wtorek, 27 stycznia 2015
Zupa krem z marchewki
Marchewkę mogę zjadać kilogramami. Za jej wartościowe właściwości bardzo ją cenię, więc postanowiłam zrobić pełnowartościową zupę, która znakomicie rozgrzewa i syci na długo. :)
Składniki:
Składniki:
- 4 średnie marchewki
- 1/2 pietruszki
- kawałek selera
- 2 małe ziemniaki
- 1 skrzydełko z kurczaka
- pieprz
- papryka ostra mielona
- jarzynka
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1,5l wody
- kiełki rzodkiewki
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Skrzydełko myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Kiedy warzywa będą stawać się miękkie dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Po upływie czasu z zupy wyjmuje ziele angielskie, liść laurowy i skrzydełko. Całość miksujemy na gęsty krem. Do podania polecam kiełki rzodkiewki.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)