czwartek, 18 grudnia 2014

Wegańskie kukurydziane placuszki

Po raz pierwszy wykonałam w stu procentach wegański posiłek, czyli niczego nie użyłam pochodzenia zwierzęcego. Wszystko wyszło jak zaplanowałam! Przedstawiam 100% wegańskie kukurydziane placuszki. :)



Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 100ml mleka roślinnego
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mielonego siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody 

Sposób przygotowania:
Siemię lniane zalać wrzącą wodą i wymieszać. Do miski dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Smażyć na lekko natłuszczonej patelni.

Smacznego!


wtorek, 16 grudnia 2014

Bożonarodzeniowe pierniczki

Święta coraz bliżej, więc pora upiec domowe i zdrowe pierniczki bożonarodzeniowe. Przepis wzięłam z głowy, ale wyszły naprawdę bardzo smaczne!



Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej graham typ 1850 + do posypania
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
Sposób przygotowania:
Na stolnicę wsypujemy oba rodzaje mąk, sodę, przyprawę do piernika. W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem, lekko schładzamy i dodajemy do suchych składników. Wbijamy jajko i oddzielone żółtko. Wszystko powoli mieszamy i dolewamy stopniowo mleko. Jeśli ciasto będzie się kleiło podsypujemy mąką i zagniatamy, aby było elastyczne. Odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze porcje,  rozwałkowujemy i podsypujemy mąką. Z foremek wykonujemy kształtne pierniczki. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy pierniczki. Pieczemy w 180-190 stopniach przez ok. 10-12 minut, aż spód pierników będzie lekko rumiany.

Smacznego!


czwartek, 11 grudnia 2014

Tofucznica z pieczarkami i pomidorem

Dania typowo dla wegetarian, ale również którzy nie przepadają za tradycyjną jajecznicą. Czym zastąpić klasyczne jajka? Oczywiście, że tofu! Dobrze doprawione przyciągnie osoby, którzy nie przepadają za smakiem klasycznego produktu z soi. 



Składniki:
2 porcje
  • 1 kostka tofu marynowanego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz
  • 3 duże pieczarki
  • 1 duży pomidor
  • olej

Sposób przygotowania:
Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w paski, dodajemy sól i pierz. Tofu rozgniatani widelcem i mieszamy z przyprawami. Pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnie z olejem dodajemy pieczarki. Dusimy, aż wyparuję woda. Po tym czasie dodajemy tofu i smażymy kilka minut. Pod koniec dodajemy pomidora.

Smacznego!