wtorek, 9 grudnia 2014

Serowe placuszki z dynią

W lodówce zalegało pudełeczko twarogu z którym nie wiedziałam co kompletnie zrobić. Kiedy głód przycisnął i kończył się termin ważności musiałam zużyć opakowanie. W taki sposób powstały delikatne placuszki z nutą dyni. :)



Składniki:

  • 250g chudego twarogu
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki puree z dyni  

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajko, rozgnieciony twaróg i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy. Potem dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Konsystencja musi być bardzo gęsta. Na rozgrzaną patelnię z olejem, łyżką nakładamy placki. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia, aby obciekł tłuszcz.

Smacznego!

niedziela, 7 grudnia 2014

sobota, 6 grudnia 2014

A`la flaczki z boczniaków

Kto by pomyślał, że tradycyjne flaczki wołowe można zamienić na wersję roślinną? Przepis wykorzystałam z bloga Jadłonomia. Chciałam na własny sposób przygotować i spróbować bardzo wytrawnego dania.



Składniki:

  • 250g świeżych boczniaków
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 1/4 selera 
  • mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:
Boczniaki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w paski, aby przypominały tradycyjne flaczki. Warzywa ścieramy na tartce o grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy starte warzywa, boczniaki, liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy, aby nieco zmiękły i zeszkliły. Do garnka z ciepłą wodą wrzucamy zawartość z patelni i gotujemy, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe składniki.

Smacznego!

czwartek, 4 grudnia 2014

Owsianka - jedzenie wszechczasów

Od dziecka zmuszano Was, aby zjeść owsiankę na śniadanie? Pospolite płatki owsiane z mlekiem, jednym słowem pisząc - papka pełna zdrowia. Czas i pora zmienić ten nie smak z dzieciństwa i powrócić do zjadania owsianki na pierwsze śniadanie.



Co zawiera owsianka?
  • witaminy z grupy B, PP, A
  • bogata w białko, tłuszcze i węglowodany
  • błonnik
  • magnez i żelazo
  • kwasy tłuszczowe (NNKT)
  • kwas foliowy
Co nam daje owsianka?
  • bardzo syta - sprawia, że nie odczuwamy głodu przez 3-4 godziny
  • błonnik działa jak miotełka, która oczyszcza jelito grube i wzmacnia układ odpornościowy
  • obniża poziom złego cholesterolu (LDL)
  • zapobiega powstawianiu zakrzepów 
  • obniża wysokie ciśnienie krwi
  • poprawia kondycje skóry, w ten sposób staje się bardzo gładka i nie pojawiają się pryszcze i zaskórniaki 
  • włosy stają się mocne i bardzo lśniące 
  • pomaga w odchudzaniu

Owsianka zawiera same zalety! Jest to zdrowy posiłek, który zastępuje faszerowanie się tabletkami. Sama mogę z doświadczenia napisać, że:
- moja skóra na twarzy stała się bardzo gładka i błyszcząca
- stan włosów stanowczo się poprawił, mniej wypadają i szybciej rosną
- paznokcie przestały się łamać i rozdwajać
- brwi i rzęsy stały się jeszcze bardziej gęstsze i ciemniejsze
- nie jestem głodna na ponad 3 godziny 

Jak sprawić, aby owsianka była bardzo smaczna?

Najprostszym i najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie jej na mleku - najlepiej 2%. Dodać swoje ulubione owoce np. jabłko, banan i wzbogacić ją w przyprawy: cynamon lub imbir, które sprawiają aromat. Jeśli chcemy, aby posiłek był jeszcze bardziej zdrowszy dodajmy do niej domowe masło orzechowe i naturalny miód.

Życzę powodzenia i smacznego!