Składniki:
- bulion warzywny (seler, pietruszka, marchew)
- 1/2 średniego brokuła
- 1/2 małej cukinii
- 1 średni pomidor
- 1 mała cebula
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego
- przyprawy: sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy
Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą wrzucamy: umyte, obrane i pokrojone warzywa na bulion. Czekamy ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną i puszczą soki. Między czasie myjemy brokuła, cukinię, pomidora i kroimy na mniejsze części. Po upływie 15 minut wrzucamy brokuła, pomidora (można ze skórką), cukinię, cebulę. Gotujemy ok. 5-10 minut, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy, sos sojowy, masło, ostrą paprykę i przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Na koniec miksujemy blenderem na gęsty krem i podajemy z jogurtem.
Smacznego!