Składniki:
- 4 średnie jabłka
- 1 białko
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżka miodu
- cynamon
Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z odrobiną wody i dusimy ok. 15-20 minut, na koniec dodajemy dowolną ilość cynamonu. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie ubijamy białko na sztywno z szczyptą soli, a potem dodajemy posiekane orzechy. Włączamy piecyk. Na suchą patelnię wsypujemy płatki owsiane i dodajemy miód. Dokładnie mieszamy. Do naczynka żaroodpornego lub innej blaszki (wpierw nasmarujemy ją olejem lub masłem) nakładamy jabłka, pianę i płatki owsiane. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp. 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut.
Smacznego!