wtorek, 13 maja 2014

Dlaczego warto jeść śniadania?

"Śniadanie zjedz jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, kolację oddaj wrogowi". Najsłynniejsze i najlepsze przysłowie dotyczące spożywania posiłków. Każdy zapewne wie, że śniadanie jest podstawowym posiłkiem w ciągu dnia.

 Ile byśmy nie zjedli to i tak wszystko spalimy. Hola, hola - wszystko? Nie! Pokarmy bogate w błonnik, węglowodany złożone i białka. Najskuteczniejszym sposobem na pozbycie się tkanki tłuszczowej jest wypicie szklanki zimnej wody, która poprawi nasz metabolizm i szybciej przyswoi posiłek. Śniadanie jemy najpóźniej godzinę po przebudzeniu, odwrotnym skutkiem będzie odkładanie tłuszczu w komórkach. 


Moja propozycja na smaczne śniadanie:
  • 3 kromki chleba pełnoziarnistego lub razowego, serek naturalny 0% tłuszczu, plasterki szynki drobiowej, liście sałaty masłowej (lub jak kto woli), plasterki pomidora, kiełki (lucerny, rzodkiewki, itd), kubek herbata liściasta (czerwona lub zielona);
  • owsianka na mleku lub wodzie, plasterki banana, garść drobno posiekanych orzechów (włoskich, laskowych), łyżka pestek słonecznika, łyżeczka siema lnianego + ulubione owoce, kubek herbata liściasta (czerwona lub zielona);
  • omlet z ulubionymi dodatkami (owoce, warzywa), kubek herbaty liściastej (czerwonej lub zielonej)
  • pełnoziarniste naleśniki lub placuszki (ulubione dodatki), kubek herbaty liściastej (zielonej lub czerwonej);
  • jajecznica, ugotowane brokułu lub fasolka szparagowa, 2 kromki chleba pełnoziarnistego lub razowego, kubek herbaty liściastej (czerwonej lub zielonej);


Zaleca się jeść posiłki na ciepło, które rozbudzą nasz organizm i dadzą energii na cały dzień. 
Pamiętajmy!!! Śniadanie zjadamy przed wyjściem z domu!

Pozdrawiam 

                                                                                            photo © Google

niedziela, 11 maja 2014

środa, 7 maja 2014

Szpinak z kaszą gryczaną

Jak dla mnie najszybszy obiad w 30 minut. Porządnie nim się można najeść, a właściwości kaszy gryczanej, która powoduje długie nasycenie nie zachęca do spożycia kolejnego posiłku.


Składniki:
  • pół torebki kaszy gryczanej
  • mrożony szpinak (brykiet)
  • jogurt grecki
  • cebula
  • gałka muszkatołowa
  • sól 
  • pieprz 
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Na patelni dusimy szpinak z odrobiną wody. Dodajemy drobno posiekaną cebulą i jakiś czas smażymy ze szpinakiem. Dodajemy szczyptę pieprzu, soli i gałki muszkatowej. Następnie dodajemy 3 łyżki jogurtu greckiego i mieszamy. Do dokładnym połączeniu składników danie jest godowe do spożycia. 

Kaszę gryczaną również można zastąpić makaronem pełnoziarnistym gotowanym al dente.  

Smacznego!