wtorek, 25 maja 2021

Tarta z gruszką i śliwkami

Bardzo lubię przygotowywać tarty. Kolejną odsłoną jest z gruszką i śliwkami. Super propozycja w okresie jesienno-zimowym.



Składniki:

Spód:

  • 1 jajo
  • 20g erytrytolu
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850
  • 50g oleju kokosowego
Mus:
  • 150g (1 szt.) gruszki
  • 120g (3 szt.) śliwek
  • cynamon

Sposób przygotowania:
Spód
Do miski wsypać mąkę, erytrytol, wbić jajo i dodać olej kokosowy. Całość dokładnie zagnieść. Uformować kulę i włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut.
Mus
W czasie chłodzenia spodu należy przygotować mus. Gruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki pokroić na mniejsze porcje. Owoce przełożyć do garnka i zalać odrobiną wody. Prażyć, aż do całkowitego puszczenia soku przez owoce. Na koniec dodać cynamon.

Wychłodzony spód wyłożyć na natłuszczoną formę. Piec przez 15 minut w 180 stopniach. Po upływie czasu na upieczony spód przełożyć mus. Ponownie piec przez 0 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz