czwartek, 30 maja 2019

Przekładany biszkopt z twarogiem

Ciasto nie należy do super szybkich, ponieważ wymaga chwila cierpliwości i niewielkiego wysiłku kulinarnego. Jak każdy deser idealnie nadaje się na spotkanie z bliską nam osobą.



Składniki:
Biszkopt:

  • 2 jaja
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżka oleju
  • aromat
  • opcjonalnie: barwnik spożywczy
Masa:
  • 250g (1 kostka) twarogu
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 1 łyżka żelatyny + 100ml gorącej wody

Sposób przygotowania:
Biszkopt
Jaja ucieramy z erytrytem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Masa:
Do rozgniecionego twarogu dodajemy erytrytol i żelatynę. Całość zalewamy wodą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 30 minut do ostudzenia. Masę przelewamy na rozcięty biszkopt wyłożony w formie folią aluminiową. Nakładamy drugą część ciasta. Odstawiamy do lodówki na całą noc do całkowitego stężenia.

Smacznego!

1 komentarz: