wtorek, 23 kwietnia 2019

Ciasto z figmi

Idealnie na podwieczorek czy spotkanie z znajomymi. Super pomysł na wykorzystanie fig!


Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej  
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • aromat
  • 5 sztuk suszonych fig
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki, oprócz fig. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Figi obtaczamy w mące, wkładamy do formy z masą. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ale pyszności! Dzięki wielkie za ten przepis - uwielbiam figi, ale rzadko mam okazję je jeść. Na to ciasto na pewno się skuszę... i myślę, że już w ten weekend :D

    OdpowiedzUsuń