czwartek, 25 października 2018

Ciasto z soczewicy

Kto by pomyślał, że można upiec ciasto z rośliny strączkowe! Można? Można! Świetny smak i aromat. Każdy się skusi!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 120g suchej soczewicy + 1 łyżeczka erytrytolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat

Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody (ok.150-200ml) wrzucamy soczewicę. Pod koniec gotowania dodajemy erytrytol. Odstawiamy do wystudzenia. W misce dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie blendujemy na jednolitą konsystencję. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz