czwartek, 15 września 2016

Jagielnik bez pieczenia

Smaczne i pyszne wegańskie ciasto, które przygotowuję się w niecałe 30 minut. Dla cierpliwych nic trudnego!



Składniki:
Forma o śr 12 cm
Spód:

  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka karobu lub kakao
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka oleju
Ciasto:
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej + 2 szklanki wody
  • 100g wiórek kokosowych
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 szklanka wody


Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą. Do gotującej się wody wrzucamy kaszę jaglaną. Jak kasza całkowicie nie wchłonie wody dodajmy ksylitol, wiórki kokosowe i 1 szklankę wody. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Między czasie w blenderze miksujemy płatki owsiane, dodajmy karob, wodę i olej. Wszystko ponownie miksujemy. Po ugotowaniu kaszy jaglanej z wiórkami kokosowymi przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia. Miksujemy na gładką konsystencję.

Do natłuszczonej formy (w moim przypadku naczynko żaroodporne) przekładamy spód z płatków owsianych. Dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie przekładamy masę jaglaną. Powierzchnię posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Mniamm <3 świetny przepis na pewno spróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojeej , z pewnością jest pyszniutki - przynajmniej tak wygląda , niebiańsko! Pozdrawiam serdecznie! www.sznuraskowo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, w sam raz dla tych którym zepsuł się piekarnik, a mają ochotę na coś pysznego i słodkiego :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń