wtorek, 1 października 2024

Ciasto marchewkowe z serkiem kremowym

Super błyskawiczne i bardzo smaczne ciasto marchewkowe z serkiem kremowym oraz wykorzystaniem białek jaj od Farma Białka! To jest raj!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 100 ml białek jaj
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 50 g erytrytolu
  • 50 g maki owsianej
  • 70 g obranej marchewki
  • 135 serka kremowego Twój Smak


Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek. Do miski dodać pozostałą ilość białek - dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. W misce z żółtkami dodać erytrytol i olej - utrzeć na puszystą masę. Kolejno dodać mąkę oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Kolejno dodać ubite białka - całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 45 minut w 180 stopniach. Ciasto po upieczeniu ostudzić, wyjąć z formy i przekroić na pół. Na jedną część nałożyć serek kremowy i przykryć drugą częścią. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz