Składniki:
Sałatka
- 8 jaj przepiórczych ugotowanych na twardo
- 150 g ziemniaka (bez skórki)
- 100 g marchewki (bez skórki)
- 100 g cebuli czerwonej
- 150 g papryki czerwonej
- 50 g figi świeżej
Dressing
- 20 g miodu naturalnego
- 10 ml oleju lnianego
- przyprawy zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka mielona, pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Sałatka
Do wrzącej osolonej wody wrzucić jaja - gotować przez 4 minuty. Do drugiego garnka do wrzącej, osolonej wody wrzucić ziemniaka oraz marchewkę - gotować przez 15 minut. Jaja po ugotowaniu odcedzić i zalać zimną wodą - obrać i przekroić na połówki. Ziemniaka ora marchewkę pokroić na mniejsze porcje (ziemniaka w kostkę, marchewkę w plastry). Pozostałe warzywa: cebulę pokroić w piórka; paprykę (usunąć gniazdo nasienne) pokroić w kostkę. Figę pokroić w plastry.
Dressing
W miseczce wymieszać miód z olejem lnianym i przyprawami - dokładnie wymieszać.
Sałatkę delikatnie wymieszać, polać dressingiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz