czwartek, 18 stycznia 2024

Szarlotka migdałowa

Sezon jesienno-zimowy jest idealnym momentem na przygotowywanie szarlotek! Ja przedstawiam w nieco innej wersji, a mianowicie szarlotka migdałowa z jabłkami prażonymi od Magiczne Słoiki!



Składniki:
Ciasto kruche
  • 1 jajo
  • 25 g erytrytolu
  • 50 g masła 82 %
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 20 g mąki migdałowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy
  • 20 g płatków migdałowych
Nadzienie

Sposób przygotowania:
Ciasto kruche
Do miski wsypać oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, aromat. Wbić jajo dodać zimne masło. Całość dokładnie zagnieść. Odstawić do lodówki na 15 - 20 minut. Po upływie czasu ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią wyłożyć spód, a następnie nałożyć prażone jabłka. Kolejno dłońmi podzielić ciasto na mniejsze porcję i pospać nadzienie. Na koniec posypać płatkami migdałowymi i lekko wklepać. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz