Bardzo lubię przygotowywać tarty. Kolejną odsłoną jest z gruszką i śliwkami. Super propozycja w okresie jesienno-zimowym.
Składniki:
Spód:
- 1 jajo
- 20g erytrytolu
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850
- 50g oleju kokosowego
Mus:
- 150g (1 szt.) gruszki
- 120g (3 szt.) śliwek
- cynamon
Sposób przygotowania:
Spód
Do miski wsypać mąkę, erytrytol, wbić jajo i dodać olej kokosowy. Całość dokładnie zagnieść. Uformować kulę i włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut.
Mus
W czasie chłodzenia spodu należy przygotować mus. Gruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki pokroić na mniejsze porcje. Owoce przełożyć do garnka i zalać odrobiną wody. Prażyć, aż do całkowitego puszczenia soku przez owoce. Na koniec dodać cynamon.
Wychłodzony spód wyłożyć na natłuszczoną formę. Piec przez 15 minut w 180 stopniach. Po upływie czasu na upieczony spód przełożyć mus. Ponownie piec przez 0 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz