wtorek, 14 maja 2019

Sernik na kruchym spodzie z kruszonką

Sernik zawsze mi się kojarzył z niedzielą i tak będzie chyba na zawsze. Według mnie ten rodzaj ciasta należy do bardzo wykwintnych i cenionych przez wiele ludzi, również przez ze mnie. W moim wydaniu jest bardzo delikatny i aksamitny. :)



Składniki:
Spód i kruszonka:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
Masa:
  • 2 jaja
  • 400g serka naturalnego np. Vitanella
  • 2 łyżki erytrolu
  • 40g (1 opakowanie) budyniu waniliowego
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:
Spód i kruszonka
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, erytrytol, wodę i sól. Dokładnie zagniatamy dłońmi. Formujemy w kulę. Odstawiamy do zamrażalnika na ok. 15 minut. Po upływie czasu kulę dzielimy na pół. Jedną połówkę rozprowadzamy w natłuszczonej formie. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. 

Masa
Białka oddzielamy od żółtek. Białka z szczyptą soli ubijamy na puszystą pianę. Żółtka ucieramy z erytrytolem. Następnie dodajemy serek, budyń i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec szpatułką dodajemy ubitą pianę. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na upieczony spód. Na wierzch rozdzielamy drugą połowę kruchego ciasta w formie kruszonki. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa wersja sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy sposób na podanie sernika :) Na pewno jest bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz widzę tak podany sernik. Nieźle wygląda!

    OdpowiedzUsuń