Sernik zawsze mi się kojarzył z niedzielą i tak będzie chyba na zawsze. Według mnie ten rodzaj ciasta należy do bardzo wykwintnych i cenionych przez wiele ludzi, również przez ze mnie. W moim wydaniu jest bardzo delikatny i aksamitny. :)
Składniki:
Spód i kruszonka:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Spód i kruszonka:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki erytrytolu
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Masa:
- 2 jaja
- 400g serka naturalnego np. Vitanella
- 2 łyżki erytrolu
- 40g (1 opakowanie) budyniu waniliowego
- aromat waniliowy
Spód i kruszonka
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, erytrytol, wodę i sól. Dokładnie zagniatamy dłońmi. Formujemy w kulę. Odstawiamy do zamrażalnika na ok. 15 minut. Po upływie czasu kulę dzielimy na pół. Jedną połówkę rozprowadzamy w natłuszczonej formie. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
Masa
Białka oddzielamy od żółtek. Białka z szczyptą soli ubijamy na puszystą pianę. Żółtka ucieramy z erytrytolem. Następnie dodajemy serek, budyń i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec szpatułką dodajemy ubitą pianę. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na upieczony spód. Na wierzch rozdzielamy drugą połowę kruchego ciasta w formie kruszonki. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Bardzo ciekawa wersja sernika :)
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób na podanie sernika :) Na pewno jest bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę tak podany sernik. Nieźle wygląda!
OdpowiedzUsuń