czwartek, 18 kwietnia 2019

Tarta daktylowa

Super prosta, nie zawierająca "tony" cukru, ale naturalne słodziki! W sam raz dla gościa przy kawie.



Składniki:
Tarta:

  • 2 jaja
  • 125g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka erytrytolu
  • szczypta proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 100g suszonych daktyli

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, erytrytol, proszek do pieczenia. Wbijamy jaja i dodajemy olej. Całość dokładnie zagniatamy w jednolitą kulę. Jeśli ciasto będzie się lepić dodajemy odrobinę mąki. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie czasu kulę ciasta rozwałkujemy i umieszczamy w natłuszczonej formie. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach.

Daktyle zalewamy wrzącą wodą. Czekamy ok. 10-15 minut, aby zmiękły. Następnie odlewamy wodę i blendujemy na gładką masę. 

Zblendowane daktyle rozsmarowujemy na upieczony spód tarty.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz