Super prosta, nie zawierająca "tony" cukru, ale naturalne słodziki! W sam raz dla gościa przy kawie.
Składniki:
Tarta:
Składniki:
Tarta:
- 2 jaja
- 125g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 25ml oleju rzepakowego
- 1 łyżka erytrytolu
- szczypta proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 100g suszonych daktyli
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, erytrytol, proszek do pieczenia. Wbijamy jaja i dodajemy olej. Całość dokładnie zagniatamy w jednolitą kulę. Jeśli ciasto będzie się lepić dodajemy odrobinę mąki. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie czasu kulę ciasta rozwałkujemy i umieszczamy w natłuszczonej formie. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach.
Daktyle zalewamy wrzącą wodą. Czekamy ok. 10-15 minut, aby zmiękły. Następnie odlewamy wodę i blendujemy na gładką masę.
Zblendowane daktyle rozsmarowujemy na upieczony spód tarty.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz