Gofry są przede wszystkim znane z przygotowania na słodko. Świetną odskocznią jest zrobienie ich na wytrawnie w słonym smaku. Z warzywami komponują się idealnie!
Składniki:
Składniki:
- 2 jaja
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- szczypta proszku do pieczenia
- przyprawy: papryka słodka, czosnek granulowany, pieprz czarny, zioła prowansalskie
- 250g warzyw po włosku
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy na puszystą masę. Dodajemy płatki drożdżowe nieaktywne, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Całość dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do dobrze nagrzanej i natłuszczonej gofrownicy. Pieczemy przez ok 7 minut. Po przygotowaniu pieczemy warzywa.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz