czwartek, 14 marca 2019

Chlebek pełnoziarnisty na drożdżach

Super smaczny i lepszy niż z piekarni mini chlebek pełnoziarnisty na drożdżach! Idealny na weekendowe śniadanie!



Składniki:

  • 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy suche składniki. Zalewamy wodą. Dokładnie ciasto wyrabiamy dłońmi. Formujemy w kulę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po upłynięciu czasu ponownie zagniatamy ciasto i przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz