czwartek, 7 czerwca 2018

Dorsz z szparagami i kaszą jaglaną

Organizm musi dostarczać dwa rodzaje kwasów tłuszczowych - Omega 3 i Omega 6. Niestety nie są one na równym poziomie z tego względu, że spożywamy więcej Omega 6 (oleje roślinne), natomiast mamy niedobory Omega 6, które najczęściej występują w rybach. Moją propozycją jest dorsz z szparagami i kaszą orkiszową.



Składniki:

  • 100-150g filetu z dorsza
  • 25g suchej kaszy jaglanej + 100ml wody
  • 1/2 pęczka szparagów zielonych
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:
Dorsza dokładnie myjemy, osuszamy i doprawiamy przyprawami. Odstawiamy na kilka minut. Na garnkach zagotowujemy wodę z solą. Do jednego wsypujemy kaszę, a do drugiego umieszczamy szparagi (gotujemy ok. 6-8 minut). Między czasie na rozgrzanej patelni z olejem smażymy dorsza. 2 minuty z każdej strony. Gotowe danie polewamy olejem lnianym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz