wtorek, 2 stycznia 2018

Hummus klasyczny

Kilka razy kupowałam gotowy hummus, ale w końcu postanowiłam przygotować go samej. Główną inspiracją był przepis z bloga Jadłonomii - Marty Dymek. Idealna konsystencja, naturalne składniki i wyśmienity smak.



Składniki:

  • 1 puszka (240g) odsączonej i przepłukanej ciecierzycy
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól himalajska
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki lodowatej wody

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy ciecierzycę. Dodajemy pastę tahini, drobno posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny i sól himalajską. Całość rozdrabniamy (najlepiej blednerem ręcznym) na gładką konsystencję. Następnie stopniowo wlewamy wodę. Gotowy hummus przechowujemy w lodówce. Podajmy z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ja ostatnio polubiłam hummus, ale nigdy nie robiłam go sama. Muszę wypróbować przepis. :)

    http://justdaaria.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować hummusu. Może teraz będzie do tego dobra okazja?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wprawdzie fanką humusu nie jestem, choć w rodzinie kilku jest, więc wariacje się pojawiają, ale....Jadłonomii fanką zdecydowanie tak ;)

    OdpowiedzUsuń