wtorek, 3 października 2017

Zupa z brukselką i fasolką szparagową

Lubię rozgrzewające zupy z sezonowych warzyw. Ostatnio w warzywniaku kupiłam brukselkę i fasolkę szparagową. Nie każdy lubi te warzywa, ale zupa skradnie serce dla wszystkich!



Składniki:

  • 2 garści fasolki szparagowej
  • 4-5 brukselek
  • 1 średnia marchew
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 łyżki ryżu białego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorwego
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • przyprawy: jarzynka bez soli, susz warzywny, suszone pomidory, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz
  • 1,5l wody 

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Włoszczyznę obieramy i kroimy w kostkę lub talarki. Do zimnej wody wrzucamy skrzydełka. Czekamy, aż woda będzie się gotować. Następnie dodajemy wszystkie warzywa oraz ryż. Gotujemy ok. 15-20 minut. Kolejno dodajemy przyprawy i koncentrat pomidory. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz