czwartek, 12 października 2017

Rosół z żołądków drobiowych i kaszy jaglanej

Życie studenckie zmusza mnie do szybkich, tanich i zdrowych posiłków. Rosół mogę jeść w każdej postaci. Postawiłam na żołądki drobiowe, a do tego kasza jaglana. Zdrowie w jednym talerzu!



Składniki:

  • 100-200g żołądków drobiowych
  • 2 łyżki suchej kaszy jaglanej
  • przyprawy: susz warzywny, jarzynka bez soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • ok. 1,5l wody
Sposób przygotowania:
Żołądki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do zimnej wody. Następnie dodajmy kaszę jaglaną. Czekamy, aż woda będzie się gotować. Kolejno dodajmy przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Krupnik z żołądkami i sercami też jest pycha. Wiele osób unika podrobów a to świetne źródło żelaza i nie tylko. Do tego są bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń