wtorek, 20 września 2016

Zupa pomidorowa z pieczarkami

Bardzo lubię zupy, więc kombinuję na wszystkie sposoby. Jak się komponuję pomidor z pieczarkami? Znakomicie! Świetne połączenie, które pozostaje na bardzo długo i zachęca do sięgnięcia po dokładkę!




Składniki:

  • 1 duży pomidor
  • 5-6 pieczarek
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler)
  • 1 cebula
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 4 ziarenka pieprzu czarnego, przyprawa suszone pomidory, słodka papryka, jarzynka, czosnek granulowany
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • 2l wody

Sposób przygotowania:
Skrzydełka dokładnie myjemy i oczyszczamy. Wrzucamy do bardzo zimnej wody. Czekamy, aż się zagotuję i czekami ok. 5 minut. Następnie wrzucamy obraną włoszczyznę. Po chwili wrzucamy umytego i  pokrojonego pomidora. Kolejno dołączamy umyty, oczyszczone i pokrojone pieczarki. Pod koniec gotowania wrzucamy opaloną cebulę, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

Smacznego! 

3 komentarze: