czwartek, 1 września 2016

Zupa krem z buraków

Tegoroczne lato obfituję w buraczki. Ja do zupy krem wykorzystała z własnego ogródka. W ogóle inny smak i zapach, więc i obiad był pyszny!



Składniki:

  • 2 średnie buraki
  • 1/2 marchewki
  • 1/4 pietruszki
  • 1/3 selera
  • 1 średni ziemniak
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, czosnek granulowany, suszone pomidory, pieprz cytrynowy, jarzynka bez soli
  • woda

Sposób przygotowania:
Do zimnej wody wrzucamy skrzydełka kurczaka. Czekamy, aż się zagotuję. Między czasie obieramy i myjemy wszystkie warzywa. Kroimy w kostkę lub w plastry. Następnie warzywa przekładamy do gotującej się wody z skrzydełkami. Gotujemy do lekkiej miękkości. Kolejno dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Po upływie czasu wyłączamy zupę, wyjmujemy ziele angielskie, liście laurowe i skrzydełka. Zupę miksujemy na gęsty krem.

Smacznego!

3 komentarze: