czwartek, 3 grudnia 2015

Aromatyczna zupa krem z batata i ryżem

Jeszcze jest jesień, ale wkrótce przybędzie zima. Najlepszą na taką porę są zupy krem z warzywami! Znakomicie rozgrzewają i sycą na długo! Tym razem zagościł batat w towarzystwie włoszczyzny!



Składniki:

  • 1/2 średniego batata 
  • 1 marchew
  • 1/4 pietruszki
  • plaster selera
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki białego ryżu
  • przyprawy: warzywko, susz warzywny, 2 ziela angielskie, liść laurowy
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • woda 

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Ryż dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Do wrzącej wody wrzucamy umyte skrzydełka. Czekamy, aż skrzydełka trochę się podgotują. Następnie dodajemy pokrojone warzywa (oprócz cebuli i czosnku) i ryż. Gotujemy kilka minut, aż ryż będzie al dente, a następnie dodajemy przyprawy. Gotujemy jeszcze chwilę. Następnie wyjmujemy skrzydełka, ziele angielskie i liść laurowy. Gotową zupę miksujemy na gęsty krem.

Smacznego! 

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam zupy krem, ale nie umiem do nich przekonać mojego faceta... :/

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy smak! i bardzo ładny kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy kolor i moja ulubiona konsystencja. Wygląda na gęstą i pożywną...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie miałam się ostatnio zdecydować na zupę z batatów ale jednak wygrały znowu frytki ;) Jak w smaku zupka? Podobnie do dyni?

    OdpowiedzUsuń
  5. Na zupę namawiać mnie nie musisz ;) Zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń