wtorek, 6 sierpnia 2024

Twaróg solankowy wędzony z groszkiem, marchewką i amarantusem

Bardzo szybki i wartościowy posiłek z twarogiem solankowym wędzonym, marchewką, groszkiem i amarantusem od BeWit!



Sposób przygotowania:
  • 100 g twarogu solankowego wędzonego
  • 50 g amarantusa suchego + 150 ml wody
  • 225 g marchewki z groszkiem mrożonej
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka
  • 10 ml oleju do smażenia

Sposób przygotowania:
Do wrzącej osolonej wody wrzucić amarantus. Gotować do wchłonięcia wody. Na patelni poddusić marchewkę z groszkiem, dodać olej i smażyć ok 2-3 minuty. Dodać przyprawy, ugotowany amarantus i pokruszony twaróg. Lekko wymieszać i smażyć 2-3 minuty. Podawać z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego! 

czwartek, 1 sierpnia 2024

Ciasto fasolowe z bananem, morelami i truskawkami

Lato jest cudowną porą roku pod każdym względem! Pogoda jest przepiękną, a co za tym idzie jest moc sezonowych warzyw i owoców! Tylko je kosztować! Przedstawiam propozycję nie do odrzucenia, a mianowicie ciasto fasolowe z morelami i truskawkami! Niebo w gębie!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 240 g odsączonej czerwonej fasoli
  • 50 g mąki ryżowej
  • 10 g kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g banana bez skórki
  • 100 g moreli bez pestek
  • 100 g truskawek
  • aromat


Sposób przygotowania:
Fasolę odsączyć i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić do miski. Dodać banana bez skórki, jaja, erytrytol, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz aromat. Całość dokładnie zblendować na gęsty, gładki krem. Przelać do natłuszczonej formy. Na wierz dodać pokrojone w ćwiartki morele oraz truskawki. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 30 lipca 2024

Ricottnik bananowy z migdałami

Sernik inny niż z tradycyjnym serem? Dlaczego nie! Warto wykorzystać ser twarogowy typu ricotta! Z dodatkiem banana, wiórków kokosowych i migdałów robi robotę! 


Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 100 g banana bez skórki
  • 250 g ricotty
  • 40 g budyniu śmietankowego
  • 10 g wiórków kokosowych
  • 20 g migdałów 

Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W oddzielnej misce żółtka utrzeć z erytrytolem. Następnie dodać rozgniecionego banana, budyń i ricottę - całość dokładnie wymieszać. Do masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch posypać wiórkami koksowymi i powtykać migdały. Piec przez 45 minut w 160 stopniach.

Smacznego!