sobota, 17 marca 2018
czwartek, 15 marca 2018
Ciasto kukurydziane z twarogiem
Uwielbiam eksperymentować w kuchni! Uwielbiam piec ciasta, bo kocham słodkości! Ach, co za wyznania! Ciasto z twarogiem i mąką kukurydzianą? Świetny smakołyk do kawy czy herbaty.
Składniki:
Składniki:
- 2 jaja
- 4 łyżki miodu naturalnego
- 1 kostka twarogu półtłustego
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- szczypta proszku do pieczenia
- cynamon
- aromat
Sposób przygotowania:
Do miski umieszczamy wszystkie składniki. Całość dokładnie blendujemy na gęstą i gładką masę. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 13 marca 2018
Soczewica czerwona z pomidorami i pieczonym ziemniakiem w mundurku
Obiad bezmięsny? Dlaczego nie! Dla zdrowia, ze względów etycznych próbuję nie jeść mięsa. Sprawdzę jak mój organizm zareaguje. Polecam pyszne danie: soczewicę czerwoną z pomidorami i pieczonym ziemniakiem w mundurku.
Składniki:
Składniki:
- 50g soczewicy czerwonej (suchej) + 1 szklanka wody
- 1/2 puszki pomidorów krojonych
- 1 ziemniak
- przyprawy: papryka wędzona, czosnek granulowany, pieprz czarny, sól ziołowa, jarzynka bez soli
Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody wsypujemy soczewicę, gotujemy, aż wchłonie wodę. Pod koniec gotowania solimy ją. Między czasie myjemy dokładnie ziemniaka, osuszamy, kroimy w kostkę i obtaczamy go w przyprawach. Wkładamy go do rozgrzanego piekarnika na jedną godzinę w 180 stopniach. Do ugotowanej soczewicy dodajemy pomidory oraz przyprawy. Po upieczeniu ziemniaka podajemy go z pozostałymi składnikami.
Smacznego!
niedziela, 11 marca 2018
Subskrybuj:
Posty (Atom)