środa, 13 sierpnia 2014

Śniadaniowa kaszka kukurydziana

Przyznaję się z ręką na sercu - robiłam ją pierwszy raz w życiu na drugie śniadanie. Smak jej mnie zadziwił. Była pyszna! Nigdy nie jadłam takiego śniadaniowego deserku w takiej postaci. Szybko się robi, a efekty kuszące. :)



Składniki:

  • 4 łyżki kaszki kukurydzianej 
  • 1,5 szklanki wody/mleka
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych 

Sposób przygotowania:
W garnku zagotowujemy 1,5 szklanki wody lub mleka. Wsypujemy 4 łyżki kaszki kukurydzianej. Gotujemy ok. 10-15 minut, kiedy kaszka wchłonie cały płyn (uważać, aby się nie przypaliła, można od czasu do czasu zamieszać!). Po ugotowaniu przekładamy do miseczki i podajemy z pozostałymi składnikami.

Smacznego!

wtorek, 12 sierpnia 2014

Owsiana szarlotka

Mam takie dni, kiedy chcę mi się zjeść na prawdę coś słodkiego. Z tego co wiecie bardzo lubię jabłka... Szperając po blogach natknęłam się na ciekawy przepis, a mianowicie owsianą szarlotkę. W sam raz dla osób dbających o linię. Inspiracja, którą trochę zmodyfikowałam.



Składniki:

  • 4 średnie jabłka
  • 1 białko
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu 
  • cynamon

Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z odrobiną wody i dusimy ok. 15-20 minut, na koniec dodajemy dowolną ilość cynamonu. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie ubijamy białko na sztywno z szczyptą soli, a potem dodajemy posiekane orzechy. Włączamy piecyk. Na suchą patelnię wsypujemy płatki owsiane i dodajemy miód. Dokładnie mieszamy. Do naczynka żaroodpornego lub innej blaszki (wpierw nasmarujemy ją olejem lub masłem) nakładamy jabłka, pianę i płatki owsiane. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp. 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut.

Smacznego!



Jedz polskie jabłka

piątek, 8 sierpnia 2014

Placuszki z cukinii

Miałam duży zapas cukinii, a jak wiadomo jest ona zdrowa i niskokaloryczna. Spróbowałam zrobić delikatne placuszki. Były bardzo smaczne i syte.



Składniki:

  • pół małej cukinii
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej (dowolnej)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól 
  • pieprz
Sos:
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Przekładamy ją do miski dodając: jajko, mąkę, drobną pokrojoną cebulę, jogurt, bazylię i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Konsystencja musi być dosyć gęsta. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Jedna łyżka to jeden placuszek. Po usmażeniu nakładamy na papier w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu i chwilę czekamy. Zdejmujemy z papieru i polewamy sosem.

Smacznego!