photo © Pinterest
niedziela, 14 września 2025
czwartek, 11 września 2025
Wysokobiałkowa owsianka z makiem niebieskim, rodzynkami sułtańskimi, żurawiną suszoną, bananem, brzoskwinią i śliwkami
Banalnie prosta, smaczna i pełnowartościowa pieczona owsianka z mnóstwem dodatków od Kuchnia Zdrowia!
Składniki:
- 2 jaja
- 50 g erytrytolu
- 150 g skyra naturalnego
- 50 g płatków owsianych błyskawicznych
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g banana bez skórki
- 100 g brzoskwini bez pestki
- 30 g śliwek bez pestek
- 20 g maku niebieskiego
- 10 g rodzynek sułtańskich
- 10 g żurawiny suszonej
- aromat
Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana, skyr, płatki owsiane, proszek do pieczenia i mak. Całość dokładnie wymieszać. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę śliwki i brzoskwinię - ponownie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch posypać rodzynkami i żurawiną. Piec przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
środa, 10 września 2025
Francuska zupa cebulowa z roladkami nadziane twarogiem wędzonym i cebulą
Wyśmienite danie z wykorzystaniem francuskiej zupy cebulowej od Wish Bone, podanej z roladkami z ciasta francuskiego nadziane twarogiem wędzonym i cebulą.
Składniki:
- 560 ml francuskiej zupy cebulowej
Roladki
- 375 g ciasta francuskiego
- 250 g twarogu wędzonego
- 100 g cebuli białej
- 10 ml oleju rzepakowego do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
Roladki
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni z olejem zeszklić cebulę. Dodać rozdrobniony twaróg wędzony. Dodać przyprawy. Smażyć przez ok. 5 minut na małym ogniu. Gotowe nadzienie przełożyć na spód ciasta francuskiego. Zawinąć ciasto, podzielić na roladki. Smażyć w air fray'erze przez 15 minut w 180 stopniach lub piec w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.
Zupę zagotować. Podawać z gotowanymi roladkami.
Smacznego!
wtorek, 9 września 2025
Serniczek makowo-sezamowy ze śliwkami
Kolejny przepis złamany! Przeplatanie słodkiego z wytrawnym to żadna nowość, ale serniczek makowo-sezamowy z serka roślinnego od Miss Lemon to zupełnie inny wymiar!
Składniki:
- 2 jaja
- 30 g erytrytolu
- 35 g budyniu śmietankowego
- 160 g fromaż serka roślinnego z orzechów nerkowca z makiem i sezamem
- 120 g śliwek bez pestek
- aromat
Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać skrobię, aromat i serek - całość wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch ułożyć umyte, wydrylowane śliwki. Piec przez 35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze (Atom)


















