czwartek, 5 września 2024

Wysokobiałkowy tofurnik z bananem i figą

Tofu jest serem z soi, więc doskonałą alternatywą do powszechnego sera z mleka krowiego. Tofurnik z dodatkiem białek jaj od Farma Białka jest bardzo aksamitny, delikatny i rozpływający się w ustach! 



Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 100 ml białek jaj
  • 180 g tofu naturalnego
  • 100 g banana bez skórki
  • 40 g budyniu śmietankowego
  • 40 g świeżej figi
  • aromat

Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek. Do miski dodaj dodatkowe białka jaj. Ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka, erytrytol, banan, tofu, budyń oraz aromat zblendować na gęstą, gładką masę. Dodać i delikatnie wymieszać ubite białka. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch ułożyć pokrojoną figę. Piecp rzez 45 minut w 160 stopniach.

Smacznego! 

wtorek, 3 września 2024

Współpraca z "Farma Białka"

"Farma Białka" jest marką, która w swojej ofercie posiada płynne białko jaj kurzych. Białko jaj kurzych jest doskonałym źródłem protein, które stanowią podstawę posiłków. Niniejszy produkt z łatwością spisze się w szybkim przygotowaniu pełnowartościowych posiłków! Białko jaj kurzych zawiera nieproszkowane, czyste od konserwantów, barwników i słodzików białka jaj w wygodnym opakowaniu. Dobrze wchłaniane, wolne od konserwantów. 



Blog po raz kolejny nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczce znalazło się:


Zapraszam do zakupów!

Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem produktu! 

czwartek, 29 sierpnia 2024

Sałatka ziemniaczana z jajami przepiórczymi, figą, marchewką, cebulą czerwoną, papryką i dressingiem

Szybka sałatka ziemniaczana z mnóstwem warzyw, ale w roli głównej jaja przepiórcze od Złoty Ptak!



Składniki:
Sałatka
  • 8 jaj przepiórczych ugotowanych na twardo
  • 150 g ziemniaka (bez skórki)
  • 100 g marchewki (bez skórki)
  • 100 g cebuli czerwonej
  • 150 g papryki czerwonej
  • 50 g figi świeżej
Dressing
  • 20 g miodu naturalnego
  • 10 ml oleju lnianego
  • przyprawy zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka mielona, pieprz, sól

Sposób przygotowania:
Sałatka
Do wrzącej osolonej wody wrzucić jaja - gotować przez 4 minuty. Do drugiego garnka do wrzącej, osolonej wody wrzucić ziemniaka oraz marchewkę - gotować przez 15 minut. Jaja po ugotowaniu odcedzić i zalać zimną wodą - obrać i przekroić na połówki. Ziemniaka ora marchewkę pokroić na mniejsze porcje (ziemniaka w kostkę, marchewkę w plastry). Pozostałe warzywa: cebulę pokroić w piórka; paprykę (usunąć gniazdo nasienne) pokroić w kostkę. Figę pokroić w plastry.

Dressing
W miseczce wymieszać miód z olejem lnianym i przyprawami - dokładnie wymieszać. 

Sałatkę delikatnie wymieszać, polać dressingiem.

Smacznego!