wtorek, 27 sierpnia 2024

Współpraca z "Złoty Ptak"

"Złoty Ptak" jest marką posiadającą w swojej ofercie jaja przepiórcze. Jaja przepiórcze cechują się doskonałymi wartościami odżywczymi. Wspomniane jaja są skarbnicą mnóstwa witamin oraz składników mineralnych! Zaliczają się do super food, czyli super żywności/jedzenia. 



Warto włączyć je do codziennej diety, gdyż zawierają żelazo, beta-karoten - witaminę A, witaminy z grupy B, a co więcej łatwo przyswajalny fosfor. Warto wspomnieć, że posiadają więcej witamin oraz składników minerałów niż jaja kurze, należy zwrócić uwagę na niższą zawartość cholesterolu. W swoim składzie mają również lecytynę, która pozytywnie wpływa na polepszenie pamięci oraz koncentracji, ale również wspiera mózg i układ nerwowy. 


Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczce znalazły się:



Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem powyższego produktu! 
Zapraszam do zakupów!

czwartek, 22 sierpnia 2024

Kaszotto z żołądkami drobiowymi i zielonymi szparagami

Bardzo sycące, mało pracochłonne i smaczne kaszotto z żołądkami drobiowymi oraz zielonymi szparagami od Szparag Wielkopolski.



Składniki:
  • 50 g suchej kaszy bulgur
  • 100 g żołądków drobiowych
  • 250 g zielonych szparagów
  • 500 ml wody
  • przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek granulowany
  • 10 ml oleju do smażenia

Sposób przygotowania:
Żołądki drobiowe dokładnie umyć, oczyścić i pokroić. Na suchą patelnię wrzucić kaszę oraz żołądki. Smażyć na małym ogniu przez 2-3 minuty, następnie dodać oczyszczone i pokrojone szparagi - całość zalać wodą. Kolejno dodać przyprawy. Gotować do całkowitego wchłonięcia wody.

Smacznego!

wtorek, 20 sierpnia 2024

Serniczek bananowy ze śliwkami

Bardzo prosty, delikatny i rozpływający się w ustach serniczek bananowy ze śliwkami. Mmmm...!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 40 g budyniu śmietankowego
  • 100 g banana bez skórki
  • 100 g twarogu sernikowego
  • 150 g śliwek świeżych

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana oraz budyń. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać twaróg - wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch ułożyć umyte, oczyszczone z pestek i pokrojone śliwki. Piec przez 45 minut w 160 stopniach.

Smacznego!