wtorek, 13 sierpnia 2024

Serniczek bananowy z gruszką i pistacjami

Bardzo mocno bananowy serniczek z gruszką oraz pistacjami od Hamster Sklep!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 150 g banana bez skórki
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 40 g budyniu o smaku bananowym
  • 180 g gruszki
  • 20 g pistacji łuskanych 

Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodać rozgniecionego banana, twaróg oraz budyń. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojoną w kostkę gruszkę oraz ubite białka. Całość delikatnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch posypać pistacjami. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

niedziela, 11 sierpnia 2024

czwartek, 8 sierpnia 2024

Owsiany serniczek z gruszką i miodem gryczanym

Banalny serniczek z mąką owsianą, gruszką i miodem gryczanym od Pasieki Kujaw! Zachęcam do wypróbowania!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 40 g miodu gryczanego
  • 100 g banana bez skórki
  • 250 g twarogu chudego w kosce
  • 50 g mąki owsianej
  • 200 g gruszki
  • aromat

Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z miodem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana, mąkę owsianą, aromat i twaróg. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojoną w kostkę gruszkę - wymieszać. Na koniec dodać ubite białka - delikatnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

wtorek, 6 sierpnia 2024

Twaróg solankowy wędzony z groszkiem, marchewką i amarantusem

Bardzo szybki i wartościowy posiłek z twarogiem solankowym wędzonym, marchewką, groszkiem i amarantusem od BeWit!



Sposób przygotowania:
  • 100 g twarogu solankowego wędzonego
  • 50 g amarantusa suchego + 150 ml wody
  • 225 g marchewki z groszkiem mrożonej
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka
  • 10 ml oleju do smażenia

Sposób przygotowania:
Do wrzącej osolonej wody wrzucić amarantus. Gotować do wchłonięcia wody. Na patelni poddusić marchewkę z groszkiem, dodać olej i smażyć ok 2-3 minuty. Dodać przyprawy, ugotowany amarantus i pokruszony twaróg. Lekko wymieszać i smażyć 2-3 minuty. Podawać z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!