photo © Pinterest
niedziela, 4 sierpnia 2024
czwartek, 1 sierpnia 2024
Ciasto fasolowe z bananem, morelami i truskawkami
Lato jest cudowną porą roku pod każdym względem! Pogoda jest przepiękną, a co za tym idzie jest moc sezonowych warzyw i owoców! Tylko je kosztować! Przedstawiam propozycję nie do odrzucenia, a mianowicie ciasto fasolowe z morelami i truskawkami! Niebo w gębie!
Składniki:
- 2 jaja
- 50 g erytrytolu
- 240 g odsączonej czerwonej fasoli
- 50 g mąki ryżowej
- 10 g kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g banana bez skórki
- 100 g moreli bez pestek
- 100 g truskawek
- aromat
Sposób przygotowania:
Fasolę odsączyć i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić do miski. Dodać banana bez skórki, jaja, erytrytol, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz aromat. Całość dokładnie zblendować na gęsty, gładki krem. Przelać do natłuszczonej formy. Na wierz dodać pokrojone w ćwiartki morele oraz truskawki. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 30 lipca 2024
Ricottnik bananowy z migdałami
Sernik inny niż z tradycyjnym serem? Dlaczego nie! Warto wykorzystać ser twarogowy typu ricotta! Z dodatkiem banana, wiórków kokosowych i migdałów robi robotę!
Składniki:
- 2 jaja
- 50 g erytrytolu
- 100 g banana bez skórki
- 250 g ricotty
- 40 g budyniu śmietankowego
- 10 g wiórków kokosowych
- 20 g migdałów
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W oddzielnej misce żółtka utrzeć z erytrytolem. Następnie dodać rozgniecionego banana, budyń i ricottę - całość dokładnie wymieszać. Do masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch posypać wiórkami koksowymi i powtykać migdały. Piec przez 45 minut w 160 stopniach.
Smacznego!
niedziela, 28 lipca 2024
Subskrybuj:
Posty (Atom)