czwartek, 25 lipca 2024

Sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem papryką, czerwoną cebulą i cremajo

Bardzo prosta i smaczna sałatka! Idealna dla wielbicieli ziemniaków! Głównym gościem jest wegański krem a'la majonez od Cremajo!



Składniki:
  • 200 g ziemniaków w mundurkach
  • 150 g kiszonych ogórków
  • 150 g papryki czerwonej
  • 100 g cebuli czerwonej
  • 40 g majonezu odtłuszczony Cremajo 20%
  • przyprawy: świeży koperek, pieprz, sól

Sposób przygotowania:
Do wrzącej osolonej wody wrzucić bardzo dokładnie umyte ziemniaki - gotować ok. 20 minut. Między czasie przygotować pozostałe warzywa. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w piórka. Po ugotowaniu ziemniaków pokroić w średnią kostkę. Do warzyw dodać przyprawy i odtłuszczony majonez - dokładnie wymieszać.

Smacznego!

wtorek, 23 lipca 2024

Bułeczki custard Buns z musem truskawkowym

Banalnie prosty deser z wykorzystaniem bułeczek custard Buns od Buchcik! Z dodatkiem musu truskawkowego to niebo!



Składniki:

Sposób przygotowania:
Bułeczki przygotować z instrukcją podaną na opakowaniu. Miedzy czasie przygotować mus. oczyszczone i umyte truskawki zblendować wraz ze erytrytolem na gęsty mus. Polać gotowe bułeczki.

Smacznego! 

czwartek, 18 lipca 2024

Ciasto owsiano-jaglane z brzoskwinią i pieprzem cytrusowym Maqaw

Ciasto z wykorzystaniem pieprzu? Na dodatek z dodatkiem płatków owsianych i mąki jaglanej, a na dodatek brzoskwini? W roli głównej pieprz cytrusowy Maqaw od Spice by Yango!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cytrusowego Maqaw 
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g mąki jaglanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 210 g jogurtu śmietankowego Maluta
  • 85 g świeżej brzoskwini bez pestki
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, pieprz cytrusowy, płatki owsiane, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Dodać pół opakowania jogurtu - wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch ułożyć pokrojoną w kostkę brzoskwinię. Piec przez 45 minut w 180 stopniach. Ciasto po upieczeniu ostudzić, wyjąć w formy. Następnie przekroić na pół i nanieść drugą połowę jogurtu. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Smacznego!