czwartek, 25 stycznia 2024

Wysokobiałkowy serniczek bananowy o smaku masła orzechowego

Ja osobiście uwielbiam serniki! Mogłabym jeść je codziennie! Jako fanka masła orzechowego oraz twarogu połączyłam oto te dwa składniki w celu przygotowania serniczka z wykorzystaniem białek jaj od Farma Białka!



Składniki:
  • 2 żółtka + 2 białka
  • 100 ml białek jaj
  • 50 g erytrytolu
  • 200 g twarogu półtłustego w kosce 
  • 100 g banana
  • 40 g budyniu o smaku masła orzechowego
  • posypka do dekoracji

Sposób przygotowania:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. W oddzielnie misce utrzeć żółtka ze erytrytolem. Następnie dodać rozgniecionego banana, twaróg oraz budyń. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać ubite białka - delikatnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Wierzch posypać posypką. Piec przez 45 minut w 160 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 23 stycznia 2024

Współpraca z "Farma Białka"

"Farma Białka" jest marką, która w swojej ofercie posiada płynne białko jaj kurzych. Białko jaj kurzych jest doskonałym źródłem protein, które stanowią podstawę posiłków. Niniejszy produkt z łatwością spisze się w szybkim przygotowaniu pełnowartościowych posiłków! Białko jaj kurzych zawiera nieproszkowane, czyste od konserwantów, barwników i słodzików białka jaj w wygodnym opakowaniu. Dobrze wchłaniane, wolne od konserwantów.




Blog po raz kolejny nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczce znalazło się:


Zapraszam do zakupów!
Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem produktu! 

czwartek, 18 stycznia 2024

Szarlotka migdałowa

Sezon jesienno-zimowy jest idealnym momentem na przygotowywanie szarlotek! Ja przedstawiam w nieco innej wersji, a mianowicie szarlotka migdałowa z jabłkami prażonymi od Magiczne Słoiki!



Składniki:
Ciasto kruche
  • 1 jajo
  • 25 g erytrytolu
  • 50 g masła 82 %
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 20 g mąki migdałowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy
  • 20 g płatków migdałowych
Nadzienie

Sposób przygotowania:
Ciasto kruche
Do miski wsypać oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, aromat. Wbić jajo dodać zimne masło. Całość dokładnie zagnieść. Odstawić do lodówki na 15 - 20 minut. Po upływie czasu ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią wyłożyć spód, a następnie nałożyć prażone jabłka. Kolejno dłońmi podzielić ciasto na mniejsze porcję i pospać nadzienie. Na koniec posypać płatkami migdałowymi i lekko wklepać. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!