photo © Pinterest
niedziela, 5 listopada 2023
czwartek, 2 listopada 2023
Cynamonowe ciasto kakaowe z marchewką
Jesień zagościła na dobre, więc to idealna pora roku na przygotowanie potraw z mnóstwem cynamonu! Cynamon, kakao i marchewka? Te połączenie wygrywa wszystko!
Składniki:
- 2 jaja
- 50 g erytrytolu
- 10 ml oleju rzepakowego
- 100 g banana bez skórki
- 50 g mąki orkiszowej
- 20 g kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g obranej marchewki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana, olej, mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 31 października 2023
Jogurtownik z prażonymi jabłkami
Zapach cynamonu roznoszący się po całym mieszkaniu w sezonie jesienno-zimowym? Coś pięknego! Należy przygotować lekkie ciasto z wykorzystaniem jogurtu, jabłek i mnóstwa cynamonu!
Składniki:
- 2 jaja
- 50 g erytrytolu
- 40 g budyniu śmietankowego
- 400 g jogurtu greckiego naturalnego
- 200 g obranych jabłek
- 50 ml wody
- cynamon
- 10 g płatków owsianych
Sposób przygotowania:
Obrane jabłka pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka, dodać cynamon i zalać wodą. Prażyć do całkowitego wchłonięcia wody - ostudzić.
Do miski wbić jaja, dodać erytrytol. Utrzeć na puszystą masę. Dodać budyń - wymieszać. Dodać prażone jabłka oraz jogurt grecki - całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Wierzch posypać płatkami owsianymi. Piec przez jedną godzinę w 160 stopniach.
Smacznego!
niedziela, 29 października 2023
Subskrybuj:
Posty (Atom)