photo © Pinterest
niedziela, 22 października 2023
czwartek, 19 października 2023
Orkiszowa tarta śliwkowo-bananowa
Bardzo szybciutka i przepyszna orkiszowa tarta z nadzieniem śliwkowo-bananowym! Polecam przygotować!
Składniki:
Tarta
- 1 jajo
- 150 g mąki orkiszowej
- 50 ml oleju kokosowego
- 1/4 łyżeczki szczypty proszku do pieczenia
Nadzienie
- 150 g śliwek bez pestek
- 100 g banana bez skórki
- 20 g erytrytolu
- odrobina wody
Sposób przygotowania:
Tarta
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, dodać olej kokosowy oraz jajo. Całość dokładnie zagnieść odstawić do lodówki na 15-20 minut. Po upływie czasu ciasto wyłożyć do formy.
Nadzienie
Do garnka wrzucić umyte i pokrojone na mniejsze porcje śliwki, dodać rozgniecionego banana oraz erytrytol. Wlać odrobinę wody. Prażyć przez ok. 5-10 minut. Gotowe nadzienie nałożyć na ciasto. Całość piec przez 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 17 października 2023
Ciasto kokosowe ze śliwkami i rodzynkami
Sezon na śliwki w pełni, a z dodatkiem rodzynek od Hebar oraz mąki kokosowej to niebo dla podniebienia!
Składniki:
- 2 jaja
- 50 g erytrytolu
- 10 ml oleju rzepakowego
- 100 g banana bez skórki
- 40 g mąki orkiszowej
- 10 g mąki kokosowej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g rodzynek sułtanek
- 100 g śliwek bez pestek
Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, rozgniecionego banana, oba rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki - wymieszać za pomocą łyżki. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch ułożyć przekrojone na pół śliwki. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
niedziela, 15 października 2023
Subskrybuj:
Posty (Atom)