wtorek, 23 maja 2023

Współpraca z "Highland Beef znad Pilicy"

"Highland Beef znad Pilicy" jest gospodarstwem, które zajmuje się hodowlą oraz ubojem bydła rasy Highland. Gospodarstwo znajduje się nad Pilicą z cudownymi krajobrazami oraz czystym i świeżym powietrzem. 

Stado utrzymywane jest w systemie rolnictwa ekologicznego na naturalnych pastwiskach rzecznych zlokalizowanych. Co więcej warto wspomnieć, że teren objęty programem natura 2000. Stado wypasane jest cały okres wegetacyjny na pastwiskach bez dodatku pasz treściwych, a zimą zadawane jest siano. Warto zwrócić uwagę na powolny, niewymuszony wzrost, system utrzymania i żywienia oraz odpowiednia rasa sprawiają, że mięso jest najwyższej jakości.




Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszym gospodarstwem. W paczce znajdowało się:

Zapraszam do zakupów!

Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem powyższych produktów!

niedziela, 21 maja 2023

czwartek, 18 maja 2023

Współpraca z "Dziki BILL"

"Dziki BILL" jest polską marką, która w swojej ofercie posiada ostre sosy o różnorodnych wariantach smakowych. 

Firma powstała pod koniec 2014 roku w ramach zachęcenia Polaków do spożywania ostrych sosów, głównie do mięs oraz jego potraw. Co więcej niniejsze sosy można wykorzystywać do dań wegeteriańskich oraz wegańskich.






Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczce znajdowało się: 






Zapraszam do zakupów!

Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem powyższych produktów!

wtorek, 16 maja 2023

Pierś kurczaka z pieczarkami i makaronem w sosie śmietanowym

Uwielbiam jeść tego typu dania! Pierś kurczaka - źródło białka, pieczarki - źródło witaminy D, makaron - źródło węglowodanów oraz śmietana - źródło tłuszczów! Polecam!


Składniki:
  • 150 g filetu z piersi kurczaka
  • 50 g suchego makaronu
  • 250 g świeżych pieczarek
  • 100 g śmietany 18 %
  • 10 ml oleju rzepakowego do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie 

Sposób przygotowania:
Filet z piersi kurczaka pokroić w kostkę. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić pieczarki oraz filet. Dusić do zmniejszenia objętości pieczarek oraz usmażenia piersi. Pod koniec smażenia dodać śmietanę 18 %, makaron oraz przyprawy. Całość jeszcze smażyć ok 2-3 minut.

Smacznego!