czwartek, 18 maja 2023

Współpraca z "Dziki BILL"

"Dziki BILL" jest polską marką, która w swojej ofercie posiada ostre sosy o różnorodnych wariantach smakowych. 

Firma powstała pod koniec 2014 roku w ramach zachęcenia Polaków do spożywania ostrych sosów, głównie do mięs oraz jego potraw. Co więcej niniejsze sosy można wykorzystywać do dań wegeteriańskich oraz wegańskich.






Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczce znajdowało się: 






Zapraszam do zakupów!

Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem powyższych produktów!

wtorek, 16 maja 2023

Pierś kurczaka z pieczarkami i makaronem w sosie śmietanowym

Uwielbiam jeść tego typu dania! Pierś kurczaka - źródło białka, pieczarki - źródło witaminy D, makaron - źródło węglowodanów oraz śmietana - źródło tłuszczów! Polecam!


Składniki:
  • 150 g filetu z piersi kurczaka
  • 50 g suchego makaronu
  • 250 g świeżych pieczarek
  • 100 g śmietany 18 %
  • 10 ml oleju rzepakowego do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie 

Sposób przygotowania:
Filet z piersi kurczaka pokroić w kostkę. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić pieczarki oraz filet. Dusić do zmniejszenia objętości pieczarek oraz usmażenia piersi. Pod koniec smażenia dodać śmietanę 18 %, makaron oraz przyprawy. Całość jeszcze smażyć ok 2-3 minut.

Smacznego! 

czwartek, 11 maja 2023

Gofry orkiszowe z twarogiem

Ja osobiście uwielbiam gofry! A z dodatkiem twarogu to istne niebo! Polecam wypróbować! 




Składniki:
  • 2 jaja
  • 40 g erytrytolu
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 250 g twarogu chudego
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja z erytrytolem utrzeć na puszystą masę. Dodać olej, mąkę, twaróg oraz aromat. Całość zblendować na gęstą, bardzo gładką masę. Gofry smażyć na bardzo dobrze rozgrzanej gofrownicy z odrobiną oleju przez 7-8 minut. Gotowe gofry podawać z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!