czwartek, 11 maja 2023

Gofry orkiszowe z twarogiem

Ja osobiście uwielbiam gofry! A z dodatkiem twarogu to istne niebo! Polecam wypróbować! 




Składniki:
  • 2 jaja
  • 40 g erytrytolu
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 250 g twarogu chudego
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja z erytrytolem utrzeć na puszystą masę. Dodać olej, mąkę, twaróg oraz aromat. Całość zblendować na gęstą, bardzo gładką masę. Gofry smażyć na bardzo dobrze rozgrzanej gofrownicy z odrobiną oleju przez 7-8 minut. Gotowe gofry podawać z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

wtorek, 9 maja 2023

Ciasto kokosowo-kefirowe z gruszką

Czy w lodówce pozostała resztka kefiru? Mam doskonałą propozycję na jej wykorzystanie! Z dodatkiem mąki kokosowej i gruszki powstaje super deser!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 40 g erytrytolu
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 20 g mąki kokosowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 ml kefiru naturalnego
  • 100 g banana bez skóry
  • 150 g obranej gruszki
  • aromat
  • kolorowe drażetki do ozdoby

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej oraz rozgniecionego banana. Całość dokładnie wymieszać. Dodać oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, kefir i aromat. Całość ponownie wymieszać. Do masy dodać pokrojoną w kostkę gruszkę - całość wymieszać. Surowe ciasto przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch posypać kolorowymi drażetkami Piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

czwartek, 4 maja 2023

Szybkie i proste placuszki kefirowe z syropem klonowym

Jestem ogromną fanką kefiru! Warto go wpleść w swoją codzienną dietę, gdyż jest doskonałym źródłem bakterii probiotycznych, wapnia oraz witamin z grupy B! Takie placuszki są idealnym posiłkiem w ciągu dnia!


Składniki:
  • 2 jaja
  • 10 g erytrytolu
  • 75 g mąki z ciecierzycy
  • 125 ml kefiru naturalnego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 ml oleju do smażenia 
  • 20 ml syropu klonowego
Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz kefir. Całość dokładnie wymieszać. Smażyć na bardzo rozgrzanej patelni z olejem. Gotowe placuszki polać syropem klonowym.

Smacznego!