czwartek, 27 kwietnia 2023

Zapiekanka z mozzarellą, makaronem Veneta, pieczarkami, marchewką i czerwoną papryką

W jaki najlepszy sposób wykorzystać mozzarellę? Zdradzę doskonałą propozycję! Przygotowanie zapiekanki z makaronem Veneta od Zakwasownia Białystok, pieczarkami, marchewką i czerwoną papryką!


Składniki:
  • 125 g mozzarelli (odsączonej z zalewy)
  • 50 g suchego makaronu Veneta - ryż & kurkuma
  • 100 g świeżych pieczarek
  • 100 g marchewki
  • 200 g czerwonej papryki
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Marchewkę obrać z pierwszej warstwy, a następnie obierać w celu powstania makaronu typu tagliatelle. Pieczarki pokroić w plasterki, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobną kostkę. Mozzarellę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać oliwę z oliwek oraz przyprawy - dokładnie wymieszać. Zawartość przełożyć do formy. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

wtorek, 25 kwietnia 2023

Współpraca z "Zakwasownia Białystok"

"Zakwasownia Białystok" jest manufakturą, która w swojej ofercie posiada szereg produktów fermentowanych na bazie roślin. Głównym założenie marki jest troska i dobro ludzkiego zdrowia.

W asortymencie sklepu można znaleźć szereg produktów fermentowanych m.in. kalafior kiszony, kimchi, kombucha, ale również dania gotowe tj. ekologiczne makarony na bazie soczewicy, czy ekologiczne kasze z dodatkami.

Ponadto warto wspomnieć, że współpraca została podjęta lokalnie, a mianowicie z Panią Pauliną, która jest właścicielem marki Zakwasownia w Białymstoku przy ulicy Mickiewicza 39



W ramach współpracy wybrałam następujące produkty:






Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem powyższych produktów!

Zapraszam do zakupów!

czwartek, 20 kwietnia 2023

Ciasto bananowo-ciecierzycowe z rodzynkami i płatkami migdałów

Czy znajdują się tutaj fani bananów? Zapewne, tak! Mam doskonałą propozycję na przygotowanie ciasta z bananami, ale również z mąką ciecierzycową, rodzynkami i płatkami migdałów.




Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 150 g bananów bez skóry
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g rodzynek + 10 g mąki z ciecierzycy 
  • 10 g płatków migdałów

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej i rozgniecione banany - wymieszać. Kolejno wsypać mąkę i proszek do pieczenia - ponownie wymieszać. Rodzynki obtoczyć w mące i wrzucić do masy - wymieszać za pomocą łyżki. Surową masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch pospać płatkami migdałów. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!