wtorek, 25 kwietnia 2023

Współpraca z "Zakwasownia Białystok"

"Zakwasownia Białystok" jest manufakturą, która w swojej ofercie posiada szereg produktów fermentowanych na bazie roślin. Głównym założenie marki jest troska i dobro ludzkiego zdrowia.

W asortymencie sklepu można znaleźć szereg produktów fermentowanych m.in. kalafior kiszony, kimchi, kombucha, ale również dania gotowe tj. ekologiczne makarony na bazie soczewicy, czy ekologiczne kasze z dodatkami.

Ponadto warto wspomnieć, że współpraca została podjęta lokalnie, a mianowicie z Panią Pauliną, która jest właścicielem marki Zakwasownia w Białymstoku przy ulicy Mickiewicza 39



W ramach współpracy wybrałam następujące produkty:






Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem powyższych produktów!

Zapraszam do zakupów!

niedziela, 23 kwietnia 2023

czwartek, 20 kwietnia 2023

Ciasto bananowo-ciecierzycowe z rodzynkami i płatkami migdałów

Czy znajdują się tutaj fani bananów? Zapewne, tak! Mam doskonałą propozycję na przygotowanie ciasta z bananami, ale również z mąką ciecierzycową, rodzynkami i płatkami migdałów.




Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 150 g bananów bez skóry
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g rodzynek + 10 g mąki z ciecierzycy 
  • 10 g płatków migdałów

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej i rozgniecione banany - wymieszać. Kolejno wsypać mąkę i proszek do pieczenia - ponownie wymieszać. Rodzynki obtoczyć w mące i wrzucić do masy - wymieszać za pomocą łyżki. Surową masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch pospać płatkami migdałów. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

wtorek, 18 kwietnia 2023

Ciasto z bananem i słonecznikiem

Mąkę z ciecierzycy można wykorzystać na bardzo wiele sposobów! Tym razem przygotowałam ciasto z bananem oraz nasionami słonecznika.



Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 100 g banana bez skórki
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 20 g nasion słonecznika 
Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, rozgniecionego banana, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Kolejno dodać nasiona słonecznika - wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!